cumsavinzionline.blogspot.ro Web analytics

sâmbătă, 12 martie 2016

#6 Cele mai bune lectii pentru succes

 
  
 Ce lectii putem invata de la cei care deja au ajuns foarte departe pornind aproape de la zero si cum le putem aplica pentru a ne schimba viata? Am scris un scurt articol care sper ca va putea sa va mobilizeze un pic sau cel  putin sa va puna pe ganduri.
     1. Comunicarea si stabilirea legaturilor cu oamenii este cea mai importanta abilitate pe care trebuie sa o stapanim daca vrem sa avem succes nu numai in afaceri, ci chiar pe toate planurile, capacitatea de a comunica reprezentand o premisa de construire a relatiilor interpersonale si de integritate sociala. Cateva metode care va vor ajuta sa stabiliti relatii puternice si sa puteti comunica cat mai eficient:

- invata sa fii un bun ascultator. Chiar daca tie iti place sa conduci conversatia, de multe ori sa asculti este cea mai buna cale sa intelegi ce vrea interlocutorul si sa stabilesti o legatura mai stransa cu acesta;
- fii mai atent la limbajul trupului. De multe ori comunicarea nu se refera doar la cuvinte, gesturile pot insemna mult mai mult;
- managementul stresului si controlul emotiilor. Atunci cand esti foarte obosit sau stresat va exista o predispozitie sa intelegi gresit partenerii de discutie, asa ca in astfel de momente este bine sa eviti implicarea sau sa vorbesti mai putin.

    2. Gestionarea finantelor - stabilirea corecta a bugetelor ne va ajuta sa stabilim prioritati, sa avem o viziune clara a ceea ce castigam si cat cheltuim, la sfarsitul lunii daca stabilim corect bugetul ne vom alege cu cateva sute de lei pe plus, nu pe minus asa cum se intampla aproape de fiecare data cand nu exista un control al banilor. Daca vorbim de o afacere gestionarea bugetelor este cu atat mai importanta, intrucat o directionare gresita a banilor poate conduce chiar la faliment. Fluxul banilor si managementul acestora este printre cele mai importante aspecte care trebuie avute in vedere atat de antreprenori cat si de angajati, iar cateva sfaturi vi le ofer mai jos:


- Departajarea finantelor pesonale de banii care reprezinta veniturile proprii afaceri - Veniturile noastre personale nu trebuie amestecate cu cele care provin din businesul nostru. Daca vom avea doua conturi separate pentru fiecare in parte cu siguranta vom reusi o gestionare mai buna a acestora. Deci, in concluzie, nu amestecati banii personali cu veniturile afacerii, faceti conturi separate si gestionati-le pe fiecare diferit;

- Autoeducatia financiara. Felul in care cheltuim banii este infulentat in mare masura de cum am fost invatati sa-i cheltuim, de obiceiurile mostenite in special in familie si de influenta societatii actuale - care este indreptata din ce in ce mai mult catre un consum excesiv. Exista foarte multe carti care te pot ajuta sa-ti schimbi modul de a gandi despre bani, trei carti care mie personal mi-au schimbat felul de a gandi despre bani:

  •  Milionarul de lanaga noi- T. Stanley, W. Danko 
http://www.libris.ro/milionarul-de-langa-noi-thomas-j-stanley-AMA978-973-162-120-3--p690287.html


  • Cadranul banilor - R. Kiyosaki

  • Secretele mintii de milionar - T. Harv Eker

     3. Asumarea riscurilor. Definitia riscului asa cum am gasit-o in Dex Online:
RISC, riscuri, s. n. Posibilitate de a ajunge într-o primejdie, de a avea de înfruntat un necaz sau de suportat o pagubă; pericol posibil. – Din fr.risque.  

    Aceasta posibilitate de a ajunge intr-o zona care nu corespunde confortului nostru ne poate face de multe ori sa renuntam la ceea ce visam cu adevarat - frica de a imbratisa ceva nou, diferit fie ca este vorba de inceperea proprie afaceri sau doar schimbarea jobului care il avem in prezent ne poate paraliza orice decizie in acest sens.

     Pentru cei care nu au spirit antreprenorial innascut - pentru ca in mare masura asumarea riscurilor face parte din acest spirit anteprenorial, schimbarile cu un anumit gard de risc pot fi un adevarat cosmar. Cat de mare trebuie sa fie riscul sau in ce situatii trebuie sa ne riscam? Aceasta este o intrebare pe care trebuie sa ne-o adresam de fiecare data cand  ne propunem sa incercam "ceva nou". Stabilirea unor limite in functie de posibilitati si schitarea unui plan 

ne poate diminua frica de a ne asuma schimbari cu riscuri.

     4. Educatia continua. Ziua in care ne vom opri din invatat va fi ziua in care ne vom inceta existenta. Invatatul este una dintre trasaturile care ii deosebeste pe oameni de animale si ne ajuta sa ne dezvoltam creativitatea, gandirea si  sa avem o viziune cat mai mare despre viata si univers. Viata insasi este despre a invata, evolutia inseamna invatare continua si progresul nu poate exista daca nu invatam.
     

    Cei mai multi dintre noi ne oprim din invatat la finalul studiilor si asta ne poate conduce la esecuri in cariera sau chiar la o viata personala neimplinita . 
Putem sa planificam cititul unei carti pe saptamna sau cel putin o carte pe luna in principal in domeniile in care lucram sau in domenii de activitate in care vrem sa evoluam, ne putem inscrie la un master pe care il consideram util sau putem urma cursuri si seminarii online. Cateva adrese unde gasiti cursuri gratuite online pe diverse domenii si care sper sa va poata ajuta:
     - www.coursera.org
     - www.edx.org

     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu